شبکه اجتماعی توییتر را میتوان یکی از مهمترین اپلیکیشنهای اجتماعی در سطح جهان دانست. از چهرههای سرشناس دنیا تا عادیترین کاربران همه میتوانند هزاران و حتی میلیون ها دنبال کننده داشته باشد. یکی از دلایل محبوبیت این شبکه اجتماعی شاید دادن امکان برابر دیده شدن به کاربرانش میباشد. در میان میلیونها اکانت در شبکه اجتماعی توییتر دو اکانت این اپلیکیشن برای ایرانیان وآمریکاییان بسیار مهم است. البته نباید از یاد برد که دو اکانت که در ادامه در مورد آن نگاشته خواهد شد، نه تنها برای ایران و آمریکا بلکه برای جهانیان بسیار مهم بوده و جهت کسب اطلاع از مواضع این دو کشور به سراغ آن میروند.
در ایالات متحده آمریکا رئیس جمهور بالاترین مقام اجرائی کشور است و در ایران نیز جایگاه رهبری نظام به عنوان شخص اول تعریف شده است. آنچه در آمریکا صورت میگیرد انتخابی بودنِ شخص اول کشور بوده که در کنار قوانین محدود کننده این جایگاه را ویژه و پر قدرت از منظر عملکرد، قرار داده است اما جایگاه رهبری در ایران، انتخابی نبوده و قوانین نیز براساس خواست و اراده فرد اول کشور تبیین و اداره میشود.در کنار تفاوت ها میزان سالهای قدرت دو شخص در دو کشور متفاوت است و در ایالات متحده آمریکا این قدرت گردشی بوده و هر دوره و یا دو دوره این پست به فرد دیگری تعلق میگیرد اما در ایران این جایگاه همانطور که اشاره شد انتخابی نبوده و تخت سلطنت این مدیریت در اختیار خود رهبری جمهوریاسلامی است.
حال با وجود مهم بودن جایگاه رهبر جمهوریاسلامی و ریاستجمهوری آمریکا دو اکانت توییتری این دو شخص نیز مهم و تاثیرگذار است. به گفته بسیاری از تحلیلگران اکانت توییتری دونالدترامپ تاثیر مستقیمی بر رئیس جمهور شدن وی نیز داشته است با این حال در این یادداشت قصد آن نیست که موارد پیش از ریاست جمهوری ترامپ پرداخته شود و تمرکز بر مقایسه دو اکانت توییتری علی خامنهای و دونالدترامپ خواهد بود.
ترامپ و دلبستگی به توییتر
در روزهای پایانی سال ۱۳۸۷ دونالد ترامپ به توییتر پیوسته است. او تاجری شناخته شده بود که پس از حضور در توییتر تا به امروز از توییت کردن مداوم مطالبِ خود دست برنداشته است. بیش از ۳۷ هزار و پانصد توییت طی ۹ سال اخیر نشان از همان دلبستگی به توییتر دارد که پس از دوران ریاست جمهوری این اشتیاق ده ها برابر شده است. ترامپ روزانه دستکم ۵ توییت را منتشر می کند که عمدتا این توییت ها مرتبط با سیاست خارجی و همچنین برنامه های دولت خود بوده است.
اکانت توییتری ترامپ از سوی نزدیک به ۵۲ میلیون کاربر به صورت مستقیم پیگیری میشود و او نیز ۴۶ اکانت را فالو یا همان ادد کرده است. فالو شوندگان از سوی ترامپ عمدتا چهرههای سیاسی جمهوری خواه و یا از اعضای خانواده ترامپ می باشند که در کنار اکانت های متعلق به تیم های همکار با کمپین ترامپ، جمع فالوشوندگان را تشکیل میدهند. باید اشاره کرد رئیس جمهور جدید آمریکا همچون باراک اوباما در فالو کردن افراد دست و دلباز نیست اما نمی توان جایگاه ریاستجمهوری آمریکا را در اکانت توییتری دست کم گرفت با این وجود او نسبت به رئیس جمهور قبلی در پسند کردن پست دیگر اکانتها بیشتر مشارکت نشان داده است.
عمده پستهای دونالد ترامپ، بیش از صدهزار مرتبه پسندیده شده و دستکم بیست هزار مرتبه ریتوییت میشود و در اکثر مواقع به همان میزان نیز کامنت و یا همان ابراز نظر کاربران را در هر توییت دارد.
از جمله مشخصههای توییتهای ترامپ را میتوان به خط و نشان کشیدن و یا وعده در امور سیاستخارجی دانست. بسیاری از توییتهای ترامپ به عنوان سر خط خبرهای رسانههای جمعیِ جهان، مخابره شده و او بارها مورد هجمه قرار گرفته است با این وجود ترامپ مواضع خود را مراتب در این شبکه اجتماعی مطرح میکند.
دونالد ترامپ در قسمت بیوگرافی توییتر خود عنوان است«چهل و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا» و در انتهای آن نیز ایکون پرچم این کشور را نیز گذاشته است.
علی خامنهای و شبکه سازی در توییتر
علی خامنهای دستکم ۵ اکانت رسمی به نام خود دارد. خامنهای فرمانده سپاه پاسداران بود که پس از حضور در پست ریاست جمهوری و مرگ روحالله خمینی به عنوان رهبر موقت جمهوریاسلامی برگزیده شد اما این سمت حتی پس از رفراندوم نیز بدون حق انتخاب مردم ادامه پیدا کرد. اصلی ترین اکانت توییتر خامنه ای را میتوان به اکانت انگلیسی زبان وی دانست که در فروردین ۱۳۸۸ درست یک ماه پس از فعال شدن اکانت ترامپ فعال شد.
خامنهای طی ۹ سال گذشت در مجموع ۴۸۸ هزار فالور به دست آورده و تاکنون ۹۱۲۲ توییت انتشار داده است.اکثریت مطالب رهبری جمهوریاسلامی از ۳۰۰ تا ۷۰۰ لایک بوده و افرادی که مطالب وی را ریتوییت میکنند به زیر صد اکانت میرسد که نصف همین میزان نیز برای این چهره سیاسی کامنت میگذارند. هر چند تمامی اکانت های رهبر جمهوری اسلامی به بیش از ۵۵۰ هزار نفر نمیرسد با این حال وی به چندین زبان از جمله، فارسی، عربی، انگلیسی و فرانسوی مطالب خود را نشر میدهد که این مطالب توسط دفتر رهبر جمهوریاسلامی ترجمه و منتشر میشود.
خامنهای تاکنون در پنج اکانت خود هرگز مطالب دیگران را جز ۳ مطلب که آن نیز در مورد خود او بود، لایک و یا همان پسند نکرده است. سه مطلب نیز مرتبط با اکانت زبان فرانسوی وی بوده که در مورد خود علیخامنهای تعریف شده و یا یک لایک آن مربوط به لایک به صفحه انگلیسی زبان خود است. به این ترتیب تاکنون علی خامنهای هیچ فرد و مطلبی را لایک نکرده است چرا که علی خامنهای حتی اکانت رئیسجمهور، جمهوریاسلامی را نیز ادد نکرده و صرفا دنباله شوندگان اکانت توییتری خامنهای خود «خامنهای» بوده است. به گفته بسیاری از منتقدین علی خامنهای، او حتی حاضر نیست صدای کسی را جز خود در توییتر بشنود.
هر چند اکانت فارسی زبان علی خامنهای تنها ۱۳۴ هزار فالوور کننده و یا همان دنبال کننده دارد با این حال این صفحه بیشترین بازدید کننده را داشته و گاه مطالب رهبر جمهوریاسلامی در بهترین حالت به ۵ هزار لایک می رسد اما عمده مطالب این چهره مورد انتقاد، نهایت به ۲ هزار لایک کننده و ۵۰۰ مرتبه ریتوییت کننده میرسد.
علی خامنهای در توییتر خود مدام در حال خط و نشان کشیدن علیه کشورهای آمریکا، اسرائیل و عربستان بوده و تلاش دارد مبحث اسلام را مرتب در مطالب خود تکرار کند.
در مجموع علی خامنهای ۱۳ هزار توییت در تمامی اکانتهای خود منتشر کرده است که این میزان طی ۹ سال اخیر بوده است.رهبر جمهوریاسلامی عمدتا هر ۴ روز یکبار در توییتر خود بنابر مسایل رخ داده نهایت ۴ پست در آن روز را منتشر میکند .
علی خامنهای در قسمت بیوگرافی توییتر فارسیزبان خود نام ایران را اشاره نکرده است که بسیاری معتقد هستند همین نکته نیز نشان از بیتوجهی وی به واژه «ایران» دارد.
تفاوتها و شباهتها
هر چند بررسی توییتهای ۹ سال اخیر این دو چهره سیاسی زمان بسیاری خواهد برد اما آنچه در روح نوشتار این دو رهبر سیاسی در ایران و آمریکا نمایان است، تندخویی و گاه عصبانیت بوده اما همواره این لحن تندخویی وجود داشته است، با این حال آنچه ترامپ طی سالهای اخیر از آن صحبت کرده است، کشور و مردم آمریکا بوده اما سخنان خامنه ای بر محور اسلام آن هم اسلام از نگاه سیاسی و خاص خود است. ترامپ عمدتا در توییتهایش از کنش و وعدههای دولت خود سخن گفته اما خامنهای از حسرتها و تهاجمات زبانی، سخنانی را توییت کرده است با این حال که شباهتها و تفاوتهای در این نوع بیان وجود داشته، مخاطبین ترامپ چندین برابر بیشتر از علی خامنهای بوده و علی خامنهای همواره از سوی طیف حامی خود مورد حمایت قرار گرفته و مخالفین وی چندین برابر بیشتر از مدافعان او بوده است. علی خامنهای صرفا دیدارها و اخبار پیرامون خود را توییت کرده است اما ترامپ به مسایل کشور و دیپلماسی دنیا نیز پرداخته است.