مراسم تودیع و معارفه فرمانده سپاه تهران – تصویر از خبرگزاری فارس
به کانال تلگرامدیدگاه نو بپیوندید
علیرضا کیانی
روزنامه نگار
سرلشکر «محمدعلی جعفری» -رییس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی- یکبار در آذر ۹۲ به صورت صریح گفت که سپاه و بسیج به تدبیر آیت الله خامنهای از «برخورد سلبی» در زمینه حجاب منع شدهاند. او اشاره کرد که رهبر جمهوری اسلامی برخورد سلبی را به عهده نیروی انتظامی گذاشته است و برنامه سپاه و بسیج در زمینه حجاب، «اقدامات ایجابی» است که به عقیده او «کاری سخت و زمانبر» است. اما به هرحال عدم برخورد سلبی سپاه و بسیج در زمینه حجاب، نافی اظهار نظر برخی از فرماندهان و چهرههای شاخص این دو نهاد در زمینه حجاب -به طور اخص- و مساله زنان -به طور اعم- نیست.
در فتنه ۸۸ بیحجابی و بیعفتی یک مساله امنیتی بود
سرلشگر باسدار «محمدعلی فیروزآبادی» از چهرههای بسیار برجسته سپاهیست که اکنون با ریاست بر «ستاد کل نیروهای مسلح کشور»، از بالاترین مقام نظامی در ایران برخوردار است. او که متولد ۱۳۳۰ در زوستای «مال آباد» در مشهد است و در جوانی هم در سخنرانیهای آیت الله خامنهای در مشهد شرکت میکرد، در ایران به «اضافه وزن» زیادش شهره است. این مساله همیشه او را دستمایه طنز قرار داده است. حتی یکبار «مهدی کروبی» -که اکنون به دلیل اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ در حصر به سر میبرد-، در سال ۸۴ ظاهر او را به صورت تلویحی ظاهری غیراستاندارد نامید که برای «احراز یکی از عالیترین جایگاههای نظامی کشور» مناسب نییست. اما سرلشگر فیروزآبادی به رغم این مساله، همیشه حضوری فعال داشته است وگاه بهگاه نیز با سخنان جنجالی خویش، حضور خود را هرچه بیشتر نشان میدهد.
او یکبار در آذر ۹۲ حجاب را صرفا یک پوشش برای زنان ندانست بلکه آن را به عنوان «سمبل اسلام خواهی و مقابله با غرب» ارزیابی کرد. او تصریح کرد که اگرچه بیحجابی در وهله اول یک مساله انتظامی ست و نیروی انتظامی باید با آن مقابله کند اما در عین حال بیحجابی قابلیت تبدیل شدن به یک مساله امنیتی را نیز دارد و در این صورت نهادهای امنیتی برای مقابله وارد خواهند شد. او در توضیح بیشتر این مساله گفت: «اگر زمانی، مانند زمان فتنه ۸۸، بیحجابی و بیعفتی با هدایت شبکههای ماهوارهای و ضد انقلاب و به صورت سازمان یافته به منظور مخدوش کردن چهره انقلاب صورت میگیرد در این حالت موضوع امنیتی میشود و نهادهای امنیتی باید به وظیفه خود عمل کنند و با فعالیتهای سازمان یافته ضد انقلاب برخورد شود.»
چسباندن کاغذ به روی تصویر محجبه یک زن!
سرلشگر پاسدار «قاسم سلیمانی» از دیگر فرماندهان مشهور سپاه پاسداران است. او در اسفند ۱۳۳۵ در شهرستان «رابر» در استان کرمان به دنیا آمد. در نوجوانی به بنایی مشغول بود و سپس در سازمان آب استان کرمان مشغول شد. او که پس از پیروزی انقلاب ۵۷ به فعالیت در سپاه پاسداران مشغول شد، از فرماندهان قدیمی این نهاد است. یک بار آیت الله خامنهای در تقدیر از وی، او را «شهید زنده» نامید. سلیمانی اکنون مسئولیت فرماندهی «نیروی قدس» را برعهده دارد. نیروی قدس شاخه برون مرزی سپاه پاسداران است که عهدهدار فعالیتهای امنیتی – نظامی در خارج از کشور است.
از قاسم سلیمانی اظهارات رسمی و موثق چندانی در دست نیست. او زیاد حرف نمیزند. اما به شهادت مستندات اندکی که وجود دارد، دیدگاه او نیز درباره مساله حجاب و زنان –مانند دیگر فرماندهان سپاه و بسیج- دیدگاهی محافظهکارانه است. او نیز مانند اغلب ایدئولوگهای جمهوری اسلامی، «فاطمه زهرا» و «زینب کبری» را الگوی زن ایرانی میداند و حتی یکبار وقتی زنی از او خواست که به او توصیهای بکند در یادداشت کوچکی از آن زن خواست که خود را به «صفات عالی» این دو شخصیت برجسته زن شیعی نزدیک کند.
اما مسالهای که واکنشهای فراوانی برانگیخت، نامهای از قاسم سلیمانی به «معصومه آباد» بود. سلیمانی در این نامه پرده از نگاه به شدت حساس خود به مساله حجاب برداشت. «معصومه آباد» عضو فعلی شورای شهر تهران و نویسنده کتاب «من زندهام» – که درباره خاطرات اسارتش در زمان جنگ است – نامهای درباره خودش و کتابش از قاسم سلیمانی دریافت کرد. روی این کتاب تصویر محجبهای از معصومه آباد نیز وجود داشت. قاسم سلیمانی در بخشی از نامهاش به معصومه آباد مینویسد: «بسمه تعالی. خواهرم، مثل همان برادرهای اسیرت همه جا با تعصب مراقبت میکردم کسی عکس روی جلد کتابت را نبیند. و در تمام کتاب با ناراحتی و استرس بدنبال این بودم که آیا کسی به شما جسارت کرد؟ آخر مجبور شدم روی عکست را با کاغذ بچسبانم تا نامحرمی او را نبیند. برادرت، بغداد، سلیمانی»
حضور در ورزشگاهها دغدغه زن ایرانی نیست
اما یکی از چهرههای برجسته سپاه و بسیج که بیش از دیگر چهرههای برجسته سپاهی درباره مساله زنان و حجاب اظهار نظر میکند، سرتیپ پاسدار «محمدرضا نقدی» ست. تا جاییکه «مانا نیستانی» -کاریکاتوریست مشهور ایرانی- او را به طنز «سخنگوی زنان» نامید. نقدی که اکنون ریاست «سازمان بسیج مستضعفین» را برعهده دارد متولد ۱۳۴۰ در تهران است. او در فهرست افراد مشمول تحریم شورای امنیت سازمان ملل متحد قرار دارد و همچنین از طرف جناح دوم خردادیها در جمهوری اسلامی، متهم به دست داشتن در شکنجه تعدادی از شهرداران مناطق مختلف تهران در دوره محاکمه «غلامحسین کرباسچی» – شهردار وقت تهران- است.
پاسدار نقدی «حضرت زهرا» و «حضرت زینب» را دو الگوی زن ایرانی میداند. به عقیده او آمریکا از چادر زن مسلمان ایرانی به اندازه بمب هستهای میترسد. او در توضیح بیشتر گفت: «آن بمب هستهای که آمریکا از آن وحشت دارد، همین عظمتی است که مادران شهدا آفریدهاند و آنچه استکبار را هراسان میکند همین چادرهای شماست که نماد عزت و عفاف زنان مسلمان ایران است و برای آزادیخواهان جهان الگو شده است.» او حضور در ورزشگاهها را خواسته اصلی زنان ایرانی نمیداند و خواسته اصلی زن ایرانی را «همسری و مادری» دانست. به عقیده او زنان ایرانی «الگوی بیبندوبار و ابزاری غربی» را نپذیرفتهاند. به عقیده او دغدغه زن ایرانی «کمک به زنان عراق، یمن، بحرین، حجاز و آزادی بیت المقدس» است.
ماهواره نباشد، وضع حجاب بهتر میشود
رئیس سازمان بسیج مستضعفین یکبار هم در فروردین ۹۳ و در یک سخنرانی در ذمّ و نفی ماهواره، «بدحجابی و بیحجابی» را از جمله آسیبهای وجود ماهواره دانست و حل این معضل را هم به واسطه زنان دانست. او در اینباره گفته بود: «اگر زنان متقاعد شوند پدیدهای نامناسب است، حل آن راحتتر خواهد بود. زنان میتوانند با سرانگشت خود، مسئله ماهواره را حل کنند.» به عقیده صریح او، یکی از نتایج مثبت حل شدن مساله ماهواره و ممنوعیت و کنارگذاشتن آن، «بهبود مسئله حجاب در جامعه» است. به عقیده او «تجمل گرایی، کم رنگ شدن جایگاه مادری، نگاه غربگرایانه به حضور زن در جامعه» از مهمترین دلایل تاخیر در ازدواج زنان جوان است.
تساوی حقوق زن و مرد کمال بیخردی ست
نقدی در فروردین ۹۱ و در مازندران با رد فمینیسم و آنچه او «زنگرایی» نامید، آزادی پوشش و حجاب اختیاری را یک «تفکر رضاخانی» دانست و گفت: «دشمن در تلاش است با اسم آزادی حجاب را از زنان جامعه اسلامی بگیرد و تفکر رضاخانی را ادامه دهد… انقلاب اسلامی قائل به آزادی از نوع غربی نیست، اسلام اصالت و ماموریت زن را در تربیت فرزندان و انسانهای جامعه میداند.» او همچنین یک بار در آذر ۹۳ «منزلت و کرامت زن» در جمهوری اسلامی را غیرقابل مقایسه با وضعیت زنان در کشورهای غربی دانست و به تساوی حقوق زن و مرد در کشورهای غربی حمله کرد و گفت: «اینکه غرب در حقوق زن و مرد را مساوی فرض کرد و معتقد است در همه ورزشها همه باید وارد شوند، این کمال بیخردی است چرا که این دو جنسیت متفاوت خلق شدهاند و این نادیده گرفتن واقعیت است و باید با صدای رسا حقانیت الگوی اسلامی را فریاد زد و حافظ خصوصیات آن بود.»
مساله زن؛ آنگونه که رهبری میاندیشد
البته باید توجه داشت که این دست اظهارات از چهرههای شاخص سپاه پاسداران و بسیج از حمایت معنوی و رسمی شخص رهبر جمهوری اسلامی برخوردار است. درواقع میتوان گفت این پاسداران با حمایت شخص رهبری است که میتوانند درباره مساله حجاب این اندازه صریح اظهارنظر کنند و برخورد تنگ نظرانه خود با مساله زنان و حجاب را به نمایش بگذارند. به عنوان نمونه و از میان مستندات فراوان کافیست به این سخن از آیت الله خامنهای در فروردین ۹۳ استناد کنیم که درباره مساله برابری جنسیتی و تساوی حقوق زن و مرد گفته بود: «اگر میخواهیم نگاه ما نسبت به مسئلهی زن، نگاه سالم و منطقی و دقیقی باشد، شرط اوّل آن این است که ذهنمان را از این حرفهایی که غربیها در مورد زن میزنند – در مورد اشتغال، در مورد مدیریّت، در مورد برابری جنسی – باید بکلّی تخلیه کنیم. یکی از بزرگترین خطاهای تفکّر غربی در مورد مسئله زن، همین عنوان «برابری جنسی» است.» با این وصف پیداست که نمونه اظهارات بالا از فرماندهان سپاه و بسیج درباره حجاب و مساله تساوی حقوق زن و مرد، تنها طنینی از فکر و اندیشه آیت الله خامنهای درباره مساله زنان است.
علیرضا کیانیعلیرضا کیانی فعال سابق دانشجویی است که به دلایل سیاسی در ایران از ادامه تحصیل بازماند و در تیرماه ۱۳۹۰ ایران را ترک کرد. در سال ۱۳۹۱ به «دانشجویان و دانش آموختگان لیبرال ایران» پیوست. او هم اکنون ساکن آمریکا است.
#سپاه #دیدگاهنو #محمدعلیجعفری #حجاب #قاسمسلیمانی #علیرضاکیانی