دلایل متعدد ژئوپولتیک و اقتصادی را میتوان برای این رخداد میتوان برشمرد اما شاید سه دلیل عمده در بروز این وضعیت قابل تامل باشد:مرکزیت نفت از خلیج فارس خارج شده و بازیگرانی به عرصه آمدهاند که هر یک سهم بزرگی در بالانس بازار جهانی نفت ایفا میکنند. امریکا و روسیه، بزرگترین تولیدکنندگان نفت جهان هستند که به تنهایی ۲۰ درصد از نفت جهان را تامین میکنند؛ در حالی که مجموع تولید نفت کشورهای حاشیه خلیج فارس که عربستان و عراق مهمترین آنها هستند، بیش از این میزان نیست. پس در صورت بروز هر گونه اتفاق غیرمنتظره در بازار نفت یک پشتگرمی به نفت روسیه و امریکا وجود دارد.
حجم اتفاقات نظامی در منطقه خاورمیانه که محور اصلی مناقشات سیاسی و همچنان یکی از مراکز عمده تولید و عرضه نفت در جهان است، به مراتب کمتر از پیشبینیهاست. از زمانی که ترامپ روی کار آمده، برجام لغو شده، حجم رویارویی لفظی امریکا و اسرائیل با ایران افزایش یافته، تحرکات نیروهای نظامی طرفدار ایران و عربستان در منطقه بیشتر شده و درگیریهای محدود اما متعددی در منطقه رخ داده است. اما نکته اینجاست که همگان به دلیل لفاظیهای جنگطلبان در امریکا و اسراییل، انتظار درگیری نظامی گستردهتری را دارند. وقتی حجم تهدیدها و لفاظیها به مراتب بیش از رخدادها باشد، کمکم موضوع عادی میشود.
رشد تقاضای جهانی برای نفت روند آهستهتری پیدا کرده و اتکای جهان به نفت در حال حاضر همانند دهههای ۱۹۷۰ و ۸۰ میلادی نیست. گاز و همچنین انرژیهای تجدیدپذیر، نقش مهمتری در صنایع پیدا کردهاند و هرچند تقاضا برای نفت حفظ شده، اما دیگر نفت را یک سوخت بدون جایگزین نمیدانند. از سوی دیگر تعداد خودروهای برقی و هیبریدی در جهان افزایش یافته است. به عنوان نمونه، میزان تردد جادهای در امریکا افزایش یافته ولی میزان مصرف بنزین از سال ۲۰۱۶ تقریبا متوقف شده و طبق تخمینهای اداره اطلاعات انرژی امریکا، پیشبینی میشود مصرف سالانه بنزین در امریکا ۴۰ هزار بشکه در روز کاهش یابد./نوداقتصادی
#نفت #آمریکا #آرامکو #سیاست #دیدگاهنو #اقتصاد #جمهوریاسلامی #عربستان