طرح تجزیه شهرستان کازرون هر چند از سوی وزارتکشور متوقف شد اما ایران باری دیگر شاهد درگیری خونین نیروهایامنیتی و نظامی با مردم شد. چهارشنبه هفته گذشته رویدادهای تلخ، منتهی به کشته شدن دستکم سه شهروند کازرونی و زخمی شدن دستکم صد نفر شد، این امر منجر به ادامه پیدا کردن اعتراضات مردم در نقاط مختلف شهر کازرون گردید. مردم شهر کازرون طی چند ماه اخیر بارها اعتراض مسالمتآمیز خود را از طریق نامهنگاری، تحصن، و یا تجمع آرام نشان دادند، اما مقامات جمهوریاسلامی پس از انقلاب ۵۷ هرگز دست به رواداری نزده و هرگونه تجمع را به خشونت منتهی کرده است. اسماعیل تبادار، استاندار فارس و دولت حسنروحانی همچون همیشه اعتراضات را نتیجه دخالت اپوزیسیون و دولتهای خارجی دانستهاند و در بیانیه وزارت کشور دولت روحانی، ادعا شده است «معتقدیم این حوادث، بیش از آن که جنبه تقسیماتی داشته باشد، ریشه در عوامل دیگری دارد که باید مورد شناسایی دقیق قرار گیرد».
متهم کردن مردم توسط مسئولین جمهوریاسلامی در لایهلایههای این حکومت ریشه دوانده و همواره اعتراضات مردم را نادیده گرفته شده و به اتهامزنی وبرچسبزنی جهت سرکوب شدید آن، اقدام کردهاند. دولت حسنروحانی در بیانیه وزارت کشور خود از برخورد «قاطع» با معترضات خبر داده و از سویی دیگر استاندار فارس طی سخنانی اعلام کرد«به شورای تامین اعلام کردیم که دیگر نیازی به مدارا نیست» این نوع ادبیات نشان از عدم پذیرش شنیدنِ سخنِ معترضات، در ایران میدهد.
هر چند بسیاری از تحلیلگران، حوادث صورت گرفته در کازرون را ریشه در مباحث محلی و موضوع طرحتقسیمات شهرستان دانستهاند با این وجود، تعدادی از تحلیلگران نیز معتقد هستند مبحث محلی و غیرسیاسی مردم معترض منتهی به شعارهای سیاسی و بنیادین شده است. طی یک ماه اخیر شعارهای مردم کازرون از مبحث تقسیمات شهری به شعارهای همچون « دشمن ما همینجاست، دروغ میگن آمریکاست» آن هم در نماز جمعه شهر کازرون کشیده شده است. این دست شعارها منجر به سَر دادنِ شعارهای دیگری همچون « غزه حمایت میشه/ کازرون خیانت میشه» شده است، تا بیکفایتی مسئولان نظام جمهوریاسلامی را نسبت به رسیدگی به مردم ایران نشان دهد. با وجود اعتراضات مردم و سر دادن شعارهای سخت سیاسی اما استاندار فارس میگوید«هنجارشکنان در کازرون از مردم نیستند،اینها مخالفان و معاندان و سلطنت طلبانی هستند که خواست دیگری دارند».
در پی این اعتراضات، بسیاری از منتقدان، نوع برخورد صورت گرفته با مردم را تکرار خشونتآمیز «برخورد با تجمعات مسالمتآمیز» دانستهاند. نیروی انتظامی طی چند سال اخیر شدت برخورد خود را با معترضان نظام حاکم در ایران، افزایش داده و دستکم طی این مدت، بیش از صد شهروندایرانی توسط نیروهای انتظامی جانشان را از دست دادهاند.این واقعیت که از سوی مقامات نیروی انتظامی، رد میشود با پاسخی متفاوت از واقعیت، بارها تکرار شده است که میتوان به طور مثال اشاره به سخنان اخیر فرمانده نیرویانتظامی در مورد حوادث کازرون اشاره داشت که گفت «نیروهایانتظامی صرفا شلیک هوایی میکند» که این سخنان منجر به واکنش فعالان حقوقبشر و ناظران وضعیت سیاسی در ایران شد.
طی روزهای اخیر ویدیوها و تصاویر مختلفی از زخمی و کشته شدن شهروندان کازرونی در شبکههای اجتماعی منتشر شده است. حکومت جمهوریاسلامی پس از حوادث اخیر اقدام به قطع راههای ارتباطی مردم کازرون با خارج از این شهرستان کرد. قطع تلفن و همچنین قطع اینترنت راهکار نظام جهت عدمانتشار اخبار حوادث و حکومت نظامی شهر کازرون بود اما این راهکار نتوانست به نتیجه برسد و اخبار این درگیری خونین به رسانههای بین المللی نیز کشیده شد. در پی از انتشار اخبار مرتبط با شهر کازرون و اعتراضات مردم، واکنشهای بینالمللی در این خصوص منتشر شده است.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه ایالات متحده آمریکا یکی از عالیترین مقامهای این کشور به سرکوب معترضان در شهر کازرون واکنش نشان داد و در توییتر خود نوشت« ما از مردم ایران که در حال تظاهرات علیه رژیمی سرکوبگر هستند، حمایت می کنیم».
استف بلوک وزیرخارجه هلند و عضو غیردائم شورایامنیت سازمانملل نیز درمورد برخورد با معترضان شهر کازرون در واکنشی گفت «معترضان باید آزاد باشند و حکومت نباید به خشونت با آنها برخورد کند.» همچنین فرحان حق معاون سخنگوی سازمانملل در واکنشی مشابه اعلام کرد «ما میخواهیم مطمئن شویم که حقوق مردم برای تجمع و اعتراض مسالمت آمیز توسط ماموران تامین میشود».
با وجود آنکه انتشار خبر سرکوب شدید مردم کازرون در رسانههای بینالمللی از جمله دیلیاستار انتشار یافته است با این حال حکومت همچنان کنترل این شهر را از طریق حکومتنظامی، و حضور هزاران نیروی ضدشورش و سرکوبگر در دست خود گرفته است، با این حال همچنان گزارشاتی از تنش و حضور مردم در خیابانها جهت اعتراض به سرکوب مخابره میشود.
آنچه در این رویداد مورد توجه قرار گرفت مشارکت و اطلاعرسانی سریع و دقیق کاربران فضایمجازی بالاخص کاربران توییتر بود. کاربران توییتر با هشتگ «کازرون در خون » و «کازرون» وقایع اخیر را در مدیای فارسیزبان ترند کرده که این موضوع منجر به واکنشهای بینالمللی شد کاربران توییتر با انتشار تصاویر و ویدیوهای متعددی از وضعیت سرکوب مردم معترض در شهر کازرون، اقدام حکومت را محکوم کرده و خواهان پایان یافتن سرکوب مردم شدهاند. بسیاری از کاربران توییتر به عنوان مخالفان جمهوریاسلامی، خواهان براندازی نظام حاکم شدهاند.
شاهزاده رضا پهلوی ، فرزند آخرین شاه ایران نیز در توییتر خود به این وقایع واکنش نشان داده و در توییتر خود نوشت، فرقه تبهکار و اشغالگر ایران جنایتی دیگر را این بار در کازرون رقم زده است. در این ثانیهها و دقایق، قلب من برای شما هممیهنان دلاورم در کازرون میتپد. مردم معترض کازرون پس از مطرح شدن، طرح حسین رضازاده، نماینده کازرون در مجلس شورایاسلامی، در تجمعات مسالمتآمیز اعلام کردند، اجرای این طرح و جداسازی این شهر منجر به از بین رفتن هویت شهر خواهد شد که این تجمعات با سرکوب نیروهای نظامی روبرو شد.تظاهرات کنندگان به طرحی معترض هستند که قرار است طی آن بخشهای قائمیه و نودان از بخش کوهمره از شهرستان کازرون جدا شده و در تقسیمات کشوری به شهرستان کوه چنار تبدیل شود.